pod1
pod2
pod3
pod4

Nasza galeria

Pieczona ryba w warzywach

Składniki

  • 1 kg ryby (filety mintaj, dorsz, tuńczyk)
  • 0,5-0,7 kg marchwi
  • 3 średnie pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 średnia czerwona papryka
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • olej


Przepis

Ryba jeśli jest zamrożona to najlepiej poczekać i rozmrozić, jeśli mamy świeże filety to przystępujemy do przygotowania dania od razu. Rybę lekko posolić i obsypać przyprawą do ryb, odłożyć na 10-15 minut, aby ryba nabrała aromatu. W tym czasie marchew, pietruszkę oraz pora pokroić w krążki, krążki pora można zrobić trochę grubsze, krążki pietruszki w dosyć drobne - lepiej przekazują swój zapach pieczonej rybie. Cebule, paprykę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Następnie filety rybne układać na foli aluminiowej i obsypać pokrojonymi warzywami. Polewamy delikatnie przygotowaną rybę olejem; zawijamy folie aluminiową z rybą w szczelnie zamknięte ruloniki i układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym jeśli jest stosunkowo duże. Najlepiej, aby każdy rulonik z rybą był osobno położony, nie radzę układać warstwami bo może dojść do sklejania się ruloników i potrawa się nie uda. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na czas 20-25 minut. Po upieczeniu wykładamy ruloniki z upieczoną rybą na talerzach , można podawać z frytkami, ziemniakami lub z samymi warzywami.